29 Травня 2018 року

Імміграція у США: способи, типи віз та причини відмови

Олександр Дроздов, президент Спілки адвокатів України, Олена Дроздова, директор АБ «Дроздова та партнери», спеціально для видання «Юридична газета»

США є досить привабливою країною для імміграції в силу високого рівня життя, економічної і політичної стабільності. Існує кілька способів і ряд програм імміграції в США. Документи для неї можна оформити, перебуваючи як в США, так і поза країною. Суттєвим моментом є ретельна підготовка і вибір оптимального способу імміграції в США, правильна підготовка і оформлення документів, їх легалізація.

Імміграція: які способи

Існують два законні способи імміграції в США: пряма і непряма. Пряма імміграція – оформлення і отримання імміграційної візи в Посольстві США, – як правило, здійснюється за програмою возз’єднання з сім’єю, з метою укладення шлюбу, виїзду в статусі нареченої або нареченого(імміграційна віза нареченої (дружина громадянина США з оформленням візи IR1, CR1), чоловік /дружина громадянина США, який очікує схвалення іммігрантського клопотання. В тому числі імміграція на основі зайнятості, створення робочих місць / програма іммігрантів інвесторів в США ( візи C5, T5, R5, I5 E E2 E3, EW3), а також для тих, хто виграв лотерею Green Card).

Іноземці, які хочуть купити бізнес в США, можуть отримати тимчасовий дозвіл на проживання за програмою договору інвестора / Е-2, або постійний вид на проживання (Green Card) за програмою E5 / EB-5. При цьому інвестиції за програмою ЕВ-5 можуть бути як прямі (у власне підприємство), так і непрямі (пасивні; за допомогою так званих “Регіональних центрів”).

Віза категорій E-2 дозволяє інвестору та його сім’ї жити в Сполучених Штатах протягом дії візи чи періоду, дозволеної в пункті перетину кордону (зазвичай 2 роки). Вона не дозволяє заявникові отримати Green Card, однак заявник, що знаходиться в США за даним типом візи, має можливість перейти на імміграційну категорію всередині країни. Виза інвестора Е-2 затверджується на підставі договорів про комерційну діяльність і судноплавство між Сполученими Штатами та певними країнами, однією з яких є Україна.

Щоб претендувати на отримання виду типу Е-2, інвестор повинен:

– бути громадянином країни, з якої США підписали угоду про комерційну діяльність і судноплавство;

– заявник здійснив або активно здійснює істотні інвестиції в реально існуючі, діючі комерційні структури, зареєстровані на території США;

– заявник бажає в’їхати до Сполучених Штатів виключно з метою управління та розвитку інвестиційного підприємства.

В якості істотної інвестиції для візи Е-2 розглядається інвестиція в розмірі від 70 тис. дол. США.

При подачі документів у консульство США важливо документально підтвердити, що основна частина підготовки до ведення бізнесу на території США вже здійснена, тобто цей процес знаходиться на заключній стадії, а не є віддаленим планом або бажанням.

Підприємець може подати документи для отримання даної візи в разі, якщо заснував нове підприємство, в управлінні діяльністю якого він бере участь; в який він інвестував, або ще знаходиться в процесі інвестиції суми, встановленої виходячи з місця розташування підприємства; яке буде корисно для економіки США; яке створює не менш ніж 10 робочих місць із повною зайнятістю для громадян США.

Створення нового комерційного підприємства може включати в себе: створення нового бізнесу;  купівлю існуючого бізнесу; розширення існуючого бізнесу.Щоб претендувати на імміграційний статус, іноземний інвестор повинен інвестувати наступні мінімальні кваліфікаційні суми (власного капіталу):

  • 1 млн дол. США;
  • 500 тис. дол. США на територіях з високим безробіттям або в сільській місцевості, які вважаються пріоритетними для створення робочих місць.

Особа, яка бажає іммігрувати в Сполучені Штати, повинна подати петицію, затверджену Службою громадянства та імміграції США (USCIS) ще до подачі заяви на імміграційну візу. Петиція подається визнаним родичем або потенційним роботодавцем до офісу Служби громадянства та імміграції в США.

За непрямої імміграції оформлення документіввідбувається після приїзду в США, а зміна візи в’їзду на імміграційну візу в США і оформлення зміни статусу на імміграційний статус відбувається під час перебування за кордоном.

Неімміграційні візи відкриваються для осіб, які постійно проживають поза межами Сполучених Штатів і вирушають до США на тимчасове перебування у справах бізнесу (В1), відпочинку або лікування (В2), роботи або навчання.

Віза надає право її власнику прибути у пункт перетину кордону США і звернутися по дозвіл на в’їзд. Віза не гарантує в’їзду до країни.

Неімміграційні візи використовуються туристами, бізнесменами, студентами або різними фахівцями, які бажають знаходитися в США протягом певного часу для реалізації певних цілей. Згідно з візовим законодавством та нормативно-правовими актами США, більшість осіб, які звертаються по неімміграційні візи, повинні продемонструвати консульському офіцерові наявність тісних зв’язків зі своєю країною проживання та намір виїхати зі США після свого тимчасового перебування.

Громадянин іноземної держави, який бажає відвідати США, повинен спочатку отримати неімміграційну візу для тимчасового перебування або імміграційну для постійного проживання. Громадяни деяких держав мають змогу відвідувати США без візи в рамках Програми безвізового в’їзду. Усі особи, які мають намір відвідати США за Програмою безвізового в’їзду, повинні завчасно, до свого від’їзду, отримати дозвіл через Електронну систему авторизації в’їзду (ESTA).

Якщо особа не підпадаєте під дію Програми безвізового в’їзду або подорожує до США для навчання, роботи, участі в програмі обміну або з іншою метою, що не передбачена візами категорії В, у такому випадку потрібна неімміграційна віза.

Наявність візи не гарантує можливості в’їзду до США. Вона просто засвідчує, що консульський офіцер США підтвердив право звернутися по дозвіл на в’їзд до США з певною метою.

Непряма імміграція – шлях більш довгий і вимагає більше витрат, проте для багатьох є єдиною можливістю імміграції в США. Є кілька способів перебування в США з метою змінити там статус на імміграційний або неімміграційний (але який в подальшому призведе до імміграційного статусу):

– імміграція за програмою навчання в США (студентська віза);

– імміграція через статус для бізнесмена в США (віза бізнесмена B-1);

– імміграція через робочий статус в США (робоча віза H-1B);

– імміграція через отримання статусу біженця в США;

– імміграція в США для професіоналів, осіб з видатними здібностями;

– імміграція в США для спортсменів;

– імміграція в США з релігійних підстав;

– імміграція майбутньої дитини за допомогою пологів матері в США, туризм, відпустка, відвідувачі задоволення B-2;

– жертва торгівлі людьми, жертва злочинної діяльності T, U.

Причини для відмови

Слід зазначити, що в процесі підготовки та подачі документів для отримання документів можуть виникнути деякі ризики відмови в її отриманні. Причин для відмови в отриманні візи може бути безліч, наприклад, працівники візового відділу керуються “Законом про імміграцію та громадянство” (точніше розділом 214 (b)), відповідно до якого кожен заявник, який звертається за американською візою категорії B1 B2, розглядається як потенційний іммігрант. В ході інтерв’ю співробітник консульства повинен переконатися, що у заявника відсутні імміграційні наміри.

Отже, працівники візового відділу можуть відмовити в отриманні візи у зв’язку з підозрою в бажанні іммігрувати в Америку. Саме з цієї причини випливають всі інші. Достатньо тільки однієї помилки в анкеті або завідомо неправдиві дані на співбесіді, і в отриманні візи буде відмовлено.

Найпоширенішою причиною для відмови у візі є нестача одного або двох довідок, ксерокопії сторінок паспорта або застаріла виписка з банківського рахунку. Порушення вимоги щодо мінімальної суми страховки призведе до відмови в видачі візи.

Ще однією проблемою може бути відмова у зв’язку з незначною кількістю поїздок за кордон. Відмова у візі може бути викликана й поганою візовою історією або її відсутністю. Наявність родича в США дає привід припустити, що заявнику це дасть можливість залишитися в Сполучених Штатах, що також може стати однією з перепон в отриманні візи.

Попередня відмова в отриманні візи в США по суті зменшує шанси отримати її в майбутньому за умови, що у ваших даних заявника не відбулося жодних змін. Зміна мети поїздки до США протягом незначного проміжку часу після відмови зменшує можливість отримати візу.

Відсутність тісного зв’язку з рідною країною також значно підвищує ризик відмови в отриманні візи. В цій категорії знаходяться люди, що не мають постійного місця роботи, рахунків в банку, нерухомості та сім’ї в Україні. Часто в цю категорію потрапляють студенти останніх курсів університету або випускники школи. Вважається, що таких людей нічого не тримає в країні, тому вони схильні до імміграції.

Ще одна причина відмови – низький дохід заявника, який може свідчити про бажання заявника нелегально працювати і покращувати своє матеріальне становище. Підстава для відмови в видачі візи може бути у випадку, якщо одночасно розглядається заява на імміграцію в іншу країну, що може бути розцінено як високий ризик подальшої нелегальної імміграції в США.

Слід звернути увагу на те, що існують ризики повторної відмови у випадку, якщо раніше співробітник консульства виніс негативний вердикт. Однак, не зважаючи на попередню відмову, заявник має право знову подати документи на візу в будь-який час, навіть на наступний день після інтерв’ю. В даному випадку потрібно проаналізувати причину відмови, зібрати додаткові докази мети візиту відповідно до типу візи, а потім знову заповнити анкету і сплатити збір. Немає сенсу подавати заяви повторно лише у випадках, коли заявник раніше нелегально працював або зробив серйозне правопорушення в США. Попередні відмови лише підвищують ризик отримати «червоний прапор» при подачі заявки на отримання візи.

Грін-карта для інвестора

Існує основні дві причини, за якими служба громадянства та імміграції США може анулювати умовну грін-карту інвестора EB-5:

  1. Якщо інвестор отримав судимість або пов’язаний з криміналом.
  2. Довга відсутність за межами США.

Так, отримавши статус постійного мешканця, заявник стає резидентом США. Імміграційні служби країни беруть до уваги всі виїзди і загальну кількість відсутності, і тривала відсутність в США (понад рік) веде до припинення статусу постійного жителя і, відповідно, американського резидентства. Для запобігання такого повороту подій необхідно повернутися в країну до закінчення 6-місячного терміну.

Згідно з умовами так званої «програми ЕВ-5», іноземний громадянин повинен інвестувати 1 млн дол. в економіку США (або 500 тис. дол., якщо проект перебуває в зоні цільової зайнятості) і створити мінімум 10 робочих місць в результаті реалізації свого інвестиційного проекту. При цьому інвестор повинен брати безпосередню участь в керівництві підприємством.

Цей варіант Програми ЕВ-5 підходить досить малій кількості інвесторів. Не зважаючи на привабливість самої ідеї відкрити прибутковий бізнес в США і на додачу отримати дозвіл на проживання, на практиці це пов’язано з великими труднощами. Основна перешкода – іноземний інвестор повинен знаходитися в США, щоб керувати проектом. Для цього потрібно підтримувати студентський або робочий статус, що пов’язано з додатковими ризиками і витратами.

Інвестування є досить ризикованим для інвестора. У разі якщо він вкладає кошти в свій власний проект, то, як і в будь-якому бізнесі, він ризикує втратити всі гроші, якщо проект буде неприбутковим.